Olej kokosowy – właściwości

Olej kokosowy od wieków znany jest zarówno w kuchni, jak i medycynie czy pielęgnacji ciała. Dziś dociera powoli również do Europy, stając się absolutnym hitem tak w kuchni, jak i łazience.

Właściwości oleju kokosowego są na tyle powszechne, aby każdy, kto go stosuje, znalazł wśród nich odpowiednie zastosowanie dla swoich potrzeb. Sprawdźmy dwie najczęstsze gałęzie właściwości oleju kokosowego.

Działanie profilaktyczne
Olej kokosowy przeciwdziała wielu schorzeniom, w tym udowodnione zostało jego działanie przeciwko chorobom krążenia, które wynika z silnego działania redukującego ilość „złego” cholesterolu we krwi. Co więcej, olej kokosowy polepsza wydzielanie insuliny, dlatego zapobiega pojawianiu się cukrzycy.

Odchudza i upiększa
Olej kokosowy ma udowodniony wpływ na zmniejszenie masy ciała, dlatego w rozsądnych ilościach zalecany jest jako dodatek do diety dla osób walczących z nadwagą,. Co więcej, pomaga budować masę mięśniową, a zastosowany zewnętrznie na skórę czy włosy nawilża je i uelastycznia, chroniąc przed starzeniem.

Podobne:

  • Brak podobnych wpisów

Dodaj komentarz